Mitä on katutanssi?

 

Näiltä sivuilta saat tietoa katutanssista mitään osa-aluetta unohtamatta. Katutanssin mahdollisuudet Suomessa ovat monimuotoiset ja laajat: Se voi tuoda elämään mielekkään harrastuksen, ystäviä, työn tai parhaimmillaan elämäntavan. Katutanssin erottamattomat osa-alueet ovat yhteisöllisyys, kulttuuri, kilpailut, sekä tanssijoidensa näköiset tyylit ja tapahtumat.

Katutanssi on muuttuva ja kehittyvä käsite. "Katutanssi" terminä kehitettiin, kun mustan kulttuurin tanssilajit nostettiin maailman tietoisuuteen ja kaupallistettiin. Samalla vedettiin mutkia suoriksi, pääpaino siirtyi kaupallisuudelle ja markkinoinnille. Termi "katutanssi" on kuitenkin nykypäivänä vakiintunut yleiseen käyttöön ja tämän vuoksi katsomme tarpeelliseksi avata, mitä kaikkea se pitää sisällään.

Katutanssilla viitataan Yhdysvalloissa mustan kulttuurin yhteiskunnallisen sorron keskellä syntyneisiin tanssilajeihin kuten hip hop, breaking, locking, popping. Nämä tyylit pohjautuvat niitä edeltäneisiin tansseihin, joita on tanssittu mustasta kulttuurista syntyneisiin musiikkityyleihin. Lajien spesifisyydestä, sekä pitkästä kehityskaaresta johtuen on vaikea määrittää tarkkaa syntymävuotta, useimmiten viitataan 1970- lukuun.  Jokaisella tanssityylillä on oma rikas kulttuurinsa ja historiansa. Katutanssityylejä yhdistää yksilön ilmaisun vapaus. Kukin yksilö lisää oman näkemyksensä lajiin, eli toteuttaa tanssia omalla tyylillään. Näiltä sivuilta pääset perehtymään kattavasti koko kulttuurikirjoon. Eri kulttuureista kehittyneitä tanssityylejä ovat mm. breaking, hip hop, locking, popping, house, waacking ja voguing.

Katutanssikulttuureihin kuuluu vahvasti sosiaalisuus ja yhteisöllisyys. Tanssityylit ovat olleet historiallisesti tapa saada elämään tasapainoa mustien ja poc:ien yhteiskunnallisen sorron keskellä. Musiikki ja musiikin kehitys on vaikuttanut paljon tanssityylien kehitykseen ja katutansseissa on olennaista tanssia ja ilmaista liikkeellään soitettua musiikkia ja itseään. Musiikin kehittyessä katutanssin käsite on laajentunut ja siihen on vakiintunut uusia tyylejä kuten Krump, Chicago Footwork tai Hip hop - tanssin alle luettava Litefeet.

Olemme pyrkineet luomaan Tietopankista kokonaisuuden, joka auttaa sinua hahmottamaan katutanssin moniulotteisuuden, historiat, mahdollisuudet ja miten päästä mukaan toimintaan ympäri Suomen. 

Katutanssi elää jatkuvaa muutosta ja myös me kehitämme tietopankkia jatkuvasti. Kirjastosta löydät linkkejä entistä syventävämpiin tiedonlähteisiin.

 

Ymmärrän nyt mitä katutanssilla tarkoitetaan. Entä seuraavaksi?

 

Helppo tapa päästä osaksi Suomen katutanssiperhettä, on liittyä SADE ry:hyn, poiketa tapahtumiimme tai aloittaa harrastus itsellesi sopivammalla tavalla.

Useimpia katutanssilajeja voi harrastaa kulttuurin, tanssituntien, jamien sekä kilpailujen muodossa. Tanssia voi sekä freestylen, että koreografioiden muodossa. Näiden opetus- ja harjoittelutavat poikkeavat toisistaan, mutta molemmat tukevat toisiaan! Katutanssia voi harrastaa yksin tai ryhmässä, voi tavata toisia tanssijoita tapahtumissa ja nauttia yhteisöstä johon kuuluu muutakin kuin tanssia tai halutessaan voi kilpailla eri tavoilla. Opetusta tarjoavat niin tanssikoulut, kaupungit, yhdistykset, tapahtumat, urheilutoimijat, yliopistot, kuin nettikurssitkin.

Tarjoajat opettavat eri tavoin, mielekkäin tapa tanssia löytyy kokeilemalla. Tähän tarjotaan usein erilaisia ensikertalaisuusmahdollisuuksia. Lajeja voi opetella myös workshoppien muodossa ja hyvä tapa tutustua lajiin on käydä katsomassa jameja ja tapahtumia! Tarkempaa tietoa katutanssista, kulttuurista, jameista, kilpailuista, sekä harrastuspaikoista löydät näiltä sivuilta, tyyliesittelyistä sekä Toiminta sivultamme.

 

Kenelle katutanssi sopii?

 

Katutanssi sopii kaikille ikää tai taustaa katsomatta. Ei ole väliä, miksi tanssit - kaikki ovat tervetulleita katutanssin maailmaan.

Opetusten tasoihin ei ole yleispätevää tasojärjestelmää, eikä tunneille mennessä kannata hätkähtää mahdollisesti edistyneempiä tanssijoita. He ovat saattaneet aloittaa uuden lajin omansa lisäksi. Kaikkia kannustetaan ja kaikki saavat opetusta omilta lähtökohdiltaan - lisätietoja kannattaa kysyä valitsemaltasi tanssinopetuksen tarjoajalta.